Quantcast
Channel: Restaurants
Viewing all 28 articles
Browse latest View live

Brasserie Paardenburg – Ouderkerk a/d Amstel

$
0
0

Het lijkt wel of er in Ouderkerk aan de Amstel alleen maar goede restaurants zitten. En ik houd van dit soort dorpjes (of is het een nog een stad?). Klein, Hollandse gevels en de Amstel als stralend middelpunt. Ik at bij Brasserie Paardenburg met een fijn terras aan het water.

brasserie-paardenburg-terras

serre-brasserie-paardenburg

Na autopech en daardoor flink wat vertraging, kwamen we eindelijk in het restaurant aan. Jammer voor ons, het terras aan het water ligt er heerlijk bij in de zon. Die moeten we een volgende keer maar eens uitproberen, wanneer deze ook nog eens vernieuwd is. Dan staan er ook verwarmers dus is het ook bij minder warm weer, heerlijk vertoeven buiten. Het was gelukkig geen probleem dat we zo laat waren en we werden dan ook hartelijk ontvangen. Heel fijn. We kozen voor een tafeltje bij het raam in de serre. Met een glas cava en wat brood met roomboter, komen we bij van ons auto avontuur.

De menukaart had ik thuis (natuurlijk) al bekeken en ik wist precies wat ik wilde. Met coquilles op de kaart is dat voor mij ook niet zo heel moeilijk. Naast de vaste salades, de ‘borrels & bites’ en de voor-hoofd-nagerechten, is er ook de ‘catch of de day’. Vers gevangen vis of een stuk vlees.

We kiezen onze gerechten uit en daarbij kiezen we iets van de wijnkaart. Er is keus uit verschillende en bijzondere wijnen. Het is lente dus ik kies voor smaakvolle rosé. De Afrikaanse witte wijn die ik later drink is net zo lekker en ook de rode wijnen die we proeven zijn vol en smaakvol.

coquilles-brasserie-paardenburg

brasserie-paardenburg

Het voorgerecht dat ik koos was het hoogtepunt van de avond; Coquilles, gele wortelpuree, doperwtjes, gedroogde ham & Parmezaan schuim. M’n lievelings. Maar ook de salade met verse vis stelde niet teleur. Verse zalm, tonijn, Hollandse garnalen, vol smaak. Geen idee wat de kruiden in mijn kruidenrisotto waren, lekker was het zeker en paste precies bij de kabeljauw, de gepofte tomaatjes en de groene asperges. Vlees van de dag was van waygurund, een van de meest gerenommeerde runderen, welke we maar al te graag wilde proeven. Het vlees was enorm mals en smaakvol.het bedje van groenten was niet heel bijzonder maar het liet het vlees in zijn waarde. De rode wijnsaus werd apart geserveerd zodat je de hoeveelheid zelf kan bepalen, zulke details doen het ‘m. De saus was overigens heerlijk en goed gebalanceerd.

Als nagerecht werden we verwend met een plank vol zoette lekkernijen. Een schilderij op het bord. Smaakvol aardbeienijs, terwijl ik normaal gesproken niet zo boeiend vind, chocolademousse (favoriet!), verse aardbeien, een van de lekkerste crème brûlée’s ooit gegeten (zelfs beter dan die in Bordeaux vorige week), en een stuk chocoladebrownie die vooral met de dessertwijn (jawel uit Sauternes, Bordeaux, waar ik de wijnblog over schreef) goed smaakte.

risotto-brasserie-paardenburg

waygubiefstuk

Kom je met de auto? Zorg dan zeker dat je van te voren even belt zodat je gratis parkeren kunt. De locatie is prachtig en wat ben ik dol op Ouderkerk. Het terras is ideaal voor een zomerse bubbel, diner of kop koffie. Brasserie Paardenburg is een restaurant met een fijne sfeer door de lichte kleuren en het hout. Er zijn veel plekken maar opgedeeld in verschillende ruimtes. De keuken is gedeeltelijk open dus je ziet dat het op rolletjes loopt. De bediening is vriendelijk en professioneel. Gezellig en ongedwongen genieten. Goede producten die voor gerechten zorgen waar je van smult.

Brasserie Paardenburg
Amstelzijde 55
1184 TZ Ouderkerk a/d Amstel

The post Brasserie Paardenburg – Ouderkerk a/d Amstel appeared first on Food Travel Photography.


The Park Rotterdam

$
0
0

Ter ere van de vernieuwde binnentuin met buitenkeuken, at ik bij restaurant The Park in hartje Rotterdam. Het restaurant naast het Bilderberg Parkhotel heeft vorig jaar een nieuwe identiteit gekregen. Gerechten aan de hand tweesterrenchef Erik van Loon en onder leiding van chef-kok Richard de Vries. The Park opende in 2014 en is sindsdien razend populair. De binnentuin is perfect om te ontsnappen uit de stadse drukte en te genieten van een zelf gebrouwen biertje en de geweldige gerechten.

“Smaak is herinnering“

Vraag mij wat we waar en op welke dag we gegeten hebben, en ik weet het. “Smaak is herinnering“ Een uitspraak van Erik van Loon waar ik me direct in herken.

De lunch zal zeker lang een fijne herinnering blijven. The Park heeft nieuwe lente gerechten op de kaart die iedereen een keer in zijn leven geproefd moet hebben. Oesters met verschillende structuren van komkommer, Knolselderij-goulash kroketjes, kreeft met rode & gele grapefruit, dressing van passievrucht en bier van de buren.

the-park-kreeft

thepark12

the-park-rotterdam

restaurant-the-park-erik-van-loon

erik-van-loon-the-park

Thepark3

Geknipt kwartelei met asperge

signature-erik-van-loon-bonbon

Bonbon van Mrij rund, gevuld met aardappelsalade, pancetta en basilicumvinaigrette

thepark5

gepocheerde sliptong

thepark

Kamperlam van de Big green egg met een korst van broodkruim en kruiden, Hollandse asperge en jus

rood-fruit-soep

Roodfruitsoep met cassis sorbet

thepark7
Pistachecake & mandarijnmousse

thepark8

Stuk voor stuk pareltjes van gerechten. Met passie vertelt manager Erik de Wit over het restaurant. Dat proef je. Dat zie je. Dat voel je. Aandacht voor het interieur, een mix van modern, industrieel, klassieke schilderijen en warme kleuren. Aandacht voor producten, alleen de beste en het liefst van eigen bodem. Aandacht voor opmaak, schilderijtjes zijn het. Aandacht voor service, persoonlijk. Aandacht voor wijnen, aandacht voor vegetariërs, aandacht voor iedereen.

Kwaliteit van twee sterren maar wel een stuk betaalbaarder. Een bruisende tuin, verscholen achter het hotel zorgt voor rust in het hippe Rotterdam.

The Park
Bilderberg Parkhotel
Westersingel 70
Rotterdam

The post The Park Rotterdam appeared first on Food Travel Photography.

STEK Amsterdam

$
0
0

In Amsterdam zijn zoveel leuke plekken om te eten. Telkens ontdek ik wat nieuws, ik wil steeds terug naar de fijne plekken maar ook mijn -to-visit-list groeit en groeit. STEK stond op deze lijst. Ik nam de lieverds Michelle, Anouk & Evey mee naar STEK Amsterdam.

stek-amsterdam

stek6

“De hele dag ontbijt” 

Gotte love ontbijt. Confession, soms ontbijt ik twee keer per dag. ‘s Avonds kijk ik al uit naar het ontbijt en toch ontbijt je thuis niet zo uitgebreid. Ik neem er wel altijd de tijd voor – havermout of yoghurt eet ik in bed – maar van een eggs benedict komt het eigenlijk nooit. Een uitvinding voor mij dus, deze plek.

STEK zit aan de Wibautstraat in Amsterdam-Oost. Het is er prettig werken en op het terras lekker mensen kijken. Er staan gekleurde – rood, oranje – bloemen op tafel en een blauwe fiets aan de muur achter de bar. De fiets is te koop en ook staat een kast met schattig servies welke je kunt kopen.

De kaart is niet groot maar er is van alles wat. Broodjes tonijn, Caprese, Eggs Benedict met zalm (eitje was pérfect), patat met truffelmayonaise of cheesecake. Vers, lekker, originele maar ook klassieke gerechten die goed bereid zijn. Ja, STEK is een aanrader.

stek-wibaut

amsterdam

www.stek-amsterdam.com
Wibautstraat 95-97

The post STEK Amsterdam appeared first on Food Travel Photography.

Brasserie Bakboord Almere

$
0
0

Ik ben dol op Almere Haven. Ik woon er, dus ik ken het goed, het ligt aan het Gooimeer – waar een heel fijn zeilbootje ligt – en in de havenkom zit het bomvol restaurants. Hele fijne restaurants. De terrassen zijn ruim, de haven ligt vol bootjes, er is regelmatig muziek – laatst was er heerlijke Jazzmuziek – en er hangt altijd een goede sfeer.

Restaurant – Brasserie – Bakboord ligt aan de voorkant van de haven, waar de boten naar binnen varen. Ze hebben een terras, of eigenlijk; ze hebben maar liefst 3! terrassen. Over het water en uitzicht over het meer. Zulke plekjes hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik at er al eens met mijn verjaardag, in de winter, en wilde er nu de lente vieren. Op een zonnige middag, buiten, met muziek, kijken naar de zeilboten. Het was een heerlijke Pinkstermiddag.

brasserie-bakboord-almere

restaurant-bakboord-almere-haven

Bij een zomerse middag horen zomers gerechten. “Graangevoerd runderstaartstuk, schuim van Beemsterkaas, mayonaise van rode wijn en ratatouille salade. Zalmfilet, krokante gamba, Hollandse asperges, couscous en saus van gerookte boter. Vanille hangop, rabarbercompote, verse aardbeien en aardbeien-rabarbersorbetijs.”

De drie gerechten zijn stuk voor stuk heerlijk. Klassiek maar met een twist – carpaccio met tomaat en rode wijn mayonaise, in plaats van de standaard. – Lokale producten – biologisch uit eigen tuin– en uit het seizoen dus niet alleen milieubewust, ook extra veel smaak. Ben ik normaal niet zo van de witte asperges, als ze blijkbaar echt goed bereid zijn, lust ik ze wél. Ben ik normaal ook niet zo van het aardbeienijs, deze keer heeft de chef me toch overtuigd. Eten is uitstekend, het terras is perfect, so far so good. Ik kan niet anders zeggen dan dat de bediening ook weer goed is. We zitten hier de hele middag en zonder dat we het door hebben vliegt de tijd. Wanneer mogen we weer?

bakboord-gooimeer

bakboord-almere-haven

Al nieuwsgierig geworden? Proef dan zelf de sfeer! Lunch, high-tea, diner, borrel en voor zakelijke meetings. 

Brasserie Bakboord
Veerkade 10
1357 PK Almere Haven

The post Brasserie Bakboord Almere appeared first on Food Travel Photography.

Bar Moustache Amsterdam

$
0
0

Een van mijn favoriete straten in Amsterdam is de Utrechtsestraat. Typisch Amsterdamse gevels en veel barretjes, restaurants, lunchplekjes en winkels. Het sfeertje is er fijn, druk maar niet te gek. Ik houd van dagjes in Amsterdam. Soms plan ik afspraken op een dag maar ik vind het ook fijn een afspraak te hebben en rond te wandelen. Bar Moustache is een gezellige plek in de Utrechtsestraat waar ik laatste met Evey ging lunchen en daarvoor nog even alleen werkte.

Bar Moustache is zo’n plek waar alles klopt. Je kunt er ontbijten, werken, lunchen maar vooral lekker dineren of een drankje aan de hippe bar doen. De muren zijn lekker grof en het meubilair old shool vintage. De leuke, iet wat onhandige deurtjes bij de ingang. De lange, niet afgewerkte houten tafel met verse wilderige bloemen. De industriële lampen en de warme donkere kleuren boven. Het dakterras en mooi gedekte tafels. De verschillende stoelen en tafels van de verf soms van af is. Lekker gewoon, levendig.

Water-uit-je-mond lopende gerecht op de kleine kaart (kleine kaarten zijn fijn)! En toch kan ik niet kiezen. Asperges met mozzarella, verse ravioli met pompoen en salieboter. Zomerse cocktails, de meest knapperige toast en fijne ontbijtjes. Oh en taartjes. Ik moet snel weer terug.

bm4bar-moustache-amsterdam

bar-moustache

The post Bar Moustache Amsterdam appeared first on Food Travel Photography.

De leukste plekjes in Almere

$
0
0

Ik hoor je denken, leuke plekjes in Almere? Kan ik me helemaal voorstellen en ik ben de eerste die toegeeft dat Almere (nog) niet helemaal de X factor heeft. Maar hé, langzaam maar zeker komen er toch steeds restaurants uit de grond. Voor de culinaire hoogstandjes moet je in Almere-Haven zijn.  In Almere-Stad vind je comfortfood-restaurants. Hier is het Belfortplein het leukst. De leukste plekjes in Almere;

De leukste plekjes in Almere

leuke-plekken-almere

hotspots-almere

Winkels

WAAR

Een superleuke winkel met alleen maar fairetrade spulletjes. Cadeautjes en dingen voor in huis. Ik moet me altijd erg inhouden in deze winkel en je kunt hier uren snuffelen. Diagonaal 32,

Amazing Oriental

Hoewel ik veel dingen hier niet ken doe ik hier graag de ‘bijzondere’ boodschappen. Ze hebben bijvoorbeeld enorm veel soorten rijst, noodles, stoompannen, kruiden en alles wat je in Azië ook vindt. Maar ook heel leuk servies. Heel handig dat de winkel ingericht is op land. Je kunt er ook afhalen. Metropolestraat 64, 

Eko Plaza

Zo blij dat deze bekende bio-keten ook bij ons in Almere zit. Het is een vrij grote winkel met een klein koffie hoekje. Bij besteding van 20 euro krijg je een gratis uit rij kaart en dat is fijn. De Corridor 8,

barista-cafe-almere

Voor lunch, koffie en sapjes

Barista Cafe

Een hele fijne plek om een paar uurtjes te werken of om bij te komen van het winkelen. Je drinkt hier de lekkerste koffie mét latte art. De Chai latte is toch net mijn favoriet. Een mooie inrichting en vriendelijk personeel zorgen voor een fijne sfeer. Stationsplein 1-3 

Mockamore

Een warme plek met de lekkerste koffiespecials, bagels en taarten. Vanuit het raam kun je lekker mensen kijken of een boekje lezen. Het landbrood van Menno is ontzettend knapperig. De Diagonaal 3, 

GrabAmelt

Tosti op het hoogste niveau. Een klein tentje tegenover de Hema met (bijna) alleen maar luxere  tosti’s. Kies er een uit of stel er zelf een samen. De Diagonaal 22,

Ijspressi

Niet alleen hemels ijs hier maar ook de beste koffie. Een medewerker van deze ijs-en koffiebar eindigde heel hoog in de lijst met beste Barista’s van Nederland. Je weet meteen dat je goed zit. Klein maar fijn. Schutterstraat 44, 

Vitaminstore

Na al dat zoetigheid is het tijd voor wat vitaminen. Ik haal vaak een juice to go bij de Vitaminstore dat onder het Belfortplein ligt. Er is zo veel keus dat ik nog wel een half jaar elke dag een sapje kan proberen. Ze verkopen ook superfoods. Schutterstraat 23, 

hotspots-almere

Diner

Woodstone

Deze pizza & wijn bar is de ideale plek om je vrijdagavond te beginnen. Kies een klassieke pasta of  probeer een pizza met superfoods. Ook hebben ze glutenvrije pizza, pasta en antipasti. Alleen een van de vele wijnen proberen kan natuurlijk ook. Belfort 13, 

Hudson Bar & Kitchen

De garnalen burger met mangosalsa, avocado, rucola en limoendressing vergeet ik nooit meer. Het personeel heeft soms een extra duwtje nodig maar je krijgt hier hele goede en originele burgers. Ook vega en de lekkerste (oreo!)Milkshakes. Belfort 2,

almere3

Eten in Almere-Haven

In de Havenkom vindt je de leukste restaurantjes. Niet voor niets vind de WijnSpijs Wandeling hier elk jaar plaats. Het is er gezellig met veel terrasjes aan het water. Het pannenkoekenschip zorgt in het donker met al zijn lichtjes voor nog meer sfeer.

Het Veerhuys

Een van mijn favoriete restaurants van het Land. In een lichte, nette ruimte met uitzicht over het Gooimeer eet je hier de mooiste gerechten. De boot vaart overdags uit zodat er ‘s avonds Gooimeerpaling gegeten kan worden. Het Veerhuys staat in de lekker top 100! Havenhoofd 7, 

Brava Casa

Authentiek Siciliaans eten. En wat vind ik die keuken verrassend en fijn. Italiaans, maar dat net even wat specialer. Enorm goed op smaak en bediening met een vriendelijk Italiaans accent. Neem de ceviche met sinaasappel en de zwarte pasta met zeevruchten. Goddelijk.

brava-casa-almere

Restaurant Bakboord

Een restaurant met een geweldig terras aan het Gooimeer. Bootjes kijken onder het genot van een lunch, high tea of diner. Verfijnde gerechten en een romantische omgeving. Veerkade 10, Meer zien?

BijBrons

Je moet even goed kijken of dit wel echt een restaurant is, het is namelijk erg klein. Hierdoor is hier eten heel intiem en persoonlijk. Het vele wit in het interieur zorgt er voor dat het van binnen toch ruim lijkt. Extra leuk dat je de keuken goed kan zien! De gerechten zijn stuk voor stuk van de beste kwaliteit voor een zeer klantvriendelijke prijs. Sluis 3, 

Krab aan de Haven

Meer dan een heel goed visrestaurant. Voor 25 euro heb je vier gerechten van het gastromenu. Coquilles, garnalen en mosselen in kokoscurry. Pangafilet met gember, rivierkreeft en banaan. Bouillabaisse, risotto, paella en paling met groene appel. Een fijne plek in de Havenkom.

krab-aan-de-haven-almere

The post De leukste plekjes in Almere appeared first on Food Travel Photography.

Restaurant La Sirène‏ Amsterdam

$
0
0

Hotelrestaurants hebben toch nog het imago wat stijf en ongezellig te zijn. Eerder verraste restaurant Elevé in Leeuwarden mij positief en dit keer werd ik heel blij van Restaurant La Sirène‏ Amsterdam.

restaurant-la-sirene‏-amsterdam

chef-Jeroen-Bruinsma
La Sirène is een van de verborgen parels in Amsterdam. Verborgen omdat weinig mensen het kennen en omdat de buitenkant er nou niet bepaald aantrekkelijk uitziet. Maar aan de andere kant van het hotel, waar het restaurant dus zit, heb je een prachtig terras aan het water. Er komen een aantal grachten bij elkaar en je zit op een fijne locatie in Amsterdam oud-zuid. Ideaal om met de sloep aan te meren van een hapje & drankje.

Dat deden we dus ook. Met een aantal andere bloggers en pers maakten we een rondje met de sloep, over de Amstel. Tijdens de boottocht dronken we Nederlandse bubbels. Een soort Champagne, maar dan uit Zuid Limburg. Rond een uurtje of vijf kregen we trek. Tijd om aan tafel te gaan. Het interieur van het restaurant kan wat apart en oudbollig genoemd worden maar dat is juist wel leuk. En wie let daarop als de gerechten als kunstwerkjes geserveerd worden?

Tijdens de tasting kregen we een proeverij van gerechten die op de kaart staan. We begonnen met ongerookte tartaar van makreel met verschillende frisse bereidingen van komkommer. Een groente die ik vaak niet boeiend vind, behalve als het, zoals nu, goed bereid is. Bij elk gerecht kregen we een bijpassende witte wijn. Het is tenslotte zomer. Het tweede gerecht was er een met Arabische smaken; couscous met een kruidig lamsworstje & aubergine tartaar. Sinds ik in Griekenland veel auberginepuree heb gegeten ben ik er echt verzot op. Deze aubergine tartaat stelde zeker net teleur! Maar het gerecht dat er voor mij uit sprong was toch echt wel de heilbot met mediteraanse invloeden, courgette, basilicum en een hele (!) lekkere venkelbouiilon. Al mocht het dessert er ook wezen: een vloeibare mousse van hazelnoot, bramen en druppels balsamico. De dessertwijn was er heerlijk bij. Bij restaurant krijg je vaak voor het dessert een pre-dessert, bij La Sirène niet, hier krijg je na het dessert nog een gouden chocolademousse met een vrolijk gezichtje. Om je een ‘schop na te geven’, aldus chefkok Jeroen Bruinsma.

la-sirene-amsterdam

The post Restaurant La Sirène‏ Amsterdam appeared first on Food Travel Photography.

Het beste bierrestaurant van België

$
0
0

Waar anders dan in België drink je de beste biertjes? Ik ben niet echt een bierdrinker maar als ik het drink, dan doe ik dat in België. Bij restaurant Grand Gabaret genoten wij van een diner waar niet alleen bier bij geserveerd wordt, ook ín de gerechten is bier subtiel verwerkt. Chefkok Vincent Florizoone weet de beste bier-spijs combinaties op tafel te zetten en is daarmee meer dan eens verkozen tot het beste bierrestaurant van België

Bij bier denk ik al snel aan mannelijk, stoer & bourgondisch en dat is ook zeker de eerste indruk wanneer je het restaurant ziet. Robuust ingericht, jaren dertig stijl en bijzondere schilderijen. Laat op de avond gaat het roze licht aan, gaat nostalgische muziek aan en worden de zwart-wit foto;s aan de muur opgedraaid.

Het eten is juist weer heel verfijnd. We beginnen met een drietal amuses; bouillon van garnaal en schuim van mokka in een reageerbuisje. Daarna een crème brulee van blauwe kaas (beste ter wereld) en appel. Een killer combinatie. We kregen ook een vleesballetje met bloody mary dat een tikkeltje taai was. De reden werd achteraf duidelijk, het geheime ingrediënt bleek stierenbal te zijn. Ah-ha.

Er wordt gekookt met streek-en seizoensproducten. Het eerste gerecht bestaat dan ook uit veel groentjes,  boontjes, en kokkels. Het Geuze bier, de kaviaar en de gekarameliseerde pompoenpitten maken het erg  smaakvol. Veel verschillende smaken en structuren. Het tweede gerecht was bij mij dan het minst favoriet, het laat wel zien dat Vincent heel creatief is: tagliatelle van Noordzee-inktvis met parmezaanijs, amandel, en een ‘witte wijnsaus’ waarbij de wijn vervangen is door bier. Ik vind alle gerechten die we proeven heel vernieuwd: de combinaties de strucuren, niet eerder zag ik zulke bijzondere gerechten. Een van de dingen die ik echt niet lust is ui. Toch weet Vincent mij ui te laten eten. Maar dan wel gevuld met olijf en langoustine. De ui is gelukkig lang gegaard en geserveerd met witbier waardoor het niet meer zo uiïg is. Fijn voor mij en ik vind het gerecht heerlijk. Altijd goed: Vitello Tonato, dit keer op eigen wijze; met bier en a la minute gerookt tot bij ons aan tafel. We zitten aan zee en smullen daarom van veel vis; heilbot met wortel, courgette uit eigen tuin, citroen en bier.

Tijd voor het dessert met wederom bier. Het meest exclusieve (dure en met een alcoholpercentage van 26%!)  biertje met een perfecte moulleux au chocolat. Als kers op de taart delen we een uniek frambozenbier wat niet meer gemaakt wordt. Het is gemaakt van verse frambozen en staat al 11 jaar. Het smaakt super.

De bieren die in het restaurant geserveerd worden, zijn zorgvuldig geselecteerd en van de beste kwaliteit. Favoriet is Struise bier. Blijven slapen na je bierspijs diner? Boven het restaurant zit een klein Bed & breakfast met twee kamers.

grand-cabaret-belgië

best-bierrestaurant-belgie

bier-spijs-restaurant-belgie

grand-gabaret

grand-cabaret-nieuwpoort

grand-cabaret-bier

 Grand Cabaret
Kaai 12 in Nieuwpoort – Belgische kust

The post Het beste bierrestaurant van België appeared first on Food Travel Photography.


Café George Amsterdam

$
0
0

Hip, Classy, elegant en heel Instagrammable. George is een van de luxere eetplekken in Amsterdam, Laren, Den Haag én in Zandvoort (met zwembad, Must, Go!). De stijl doet Frans aan, en een Caesar Salade staat zeker op de kaart, maar er is ook een Italiaanse George en overal kun je goddelijke Eggs Benedict eten. ‘De spreekwoordelijke Franse-brasserie-in-New-York… In Amsterdam.’

Rond uur of een plof ik met een vriendin neer bij Café George aan de Leidsegracht. Het is een verrassend langwerpig restaurant en ik begeef me direct in Parijs. Van die tegels op de grond en mooi gedekte tafels. Voorbij de bar kiezen we een tafeltje voor twee. Het is groter dan ik dacht en nog genoeg plek.

Ga ik voor mijn lievelings (risotto!) of toch voor een salade? Het is warm en de ‘Chef’s salad’ (met krab, geroosterde tomaat en limoen-peper) klinkt te lekker. Die wordt het. Voor een diner kom ik zeker terug, al is de lunch en dinerkaart een. Het eten wordt tot middernacht geserveerd, lekker lang tafelen.

De kaart staat vol klassiekers: French toast met fruit, salade niçoise, steak frites, croque monsieur of madame, pasta vongole, tarte tatin, en ben je er in het juiste seizoen? Dan zijn er verse mosselen en oesters. De gerechten zijn niet heel goedkoop, wel perfect uitgevoerd. Het eten, de sfeer en de service hebben nét even wat extra’s. George ziet me snel weer terug.

café-george-amsterdam

george-leidsegracht

george-amsterdam

cafe-george-amsterdam
CAFÉ GEORGE AMSTERDAM
Leidsegracht 84
1016 CR Amsterdam
www.cafegeorge.nl

The post Café George Amsterdam appeared first on Food Travel Photography.

Top 5 beste restaurants in Europa

$
0
0

Inmiddels mag duidelijk zijn dat ik graag, en het liefst meer dan eens per week, uit eten ga. Van de ‘luxere’ restaurants kan ik zo genieten. Al vind ik het vaak niet per se luxe, als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding. Met een eetcafe waarbij standaard friet wordt geserveerd (betaal je 20 euro voor), waar carpaccio en Dame Blanche de meeste spannende gerechten zijn, word ik niet zo happy.

Wel word ik happy van verfijnde gerechten, schilderijtjes op het bord, pure producten, eerlijke en kleurrijke ingrediënten. In het buitenland zijn veel fantastische restaurants en producten worden veel beter behandeld dan in Nederland. Ik eet het liefst vegetarisch maar ook dieren worden vaak beter behandeld dan bij ons. Ik zette mijn Top 5 beste restaurants in Europa op een rijtje:

O Charneco, Estombar Algarve

Niet het standaard ‘beste’ restaurant, hij hoort zeker in dit rijtje. Het was donker en vooral rustig toen we hier aankwamen, niet erg vind de eigenaar/chef, koken is zijn passie en doet dit echt alleen omdat hij het leuk vindt. Er is dan ook geen menu kaart maar je eet wat er die dag beschikbaar is, uitsluitend vers en lokaal voedsel. Gang na gang puur en echt eten. Authentieke gerechten en volle smaken. De chef, een echte burgondier (zo een uit films) geniet, hij blijft maar eten serveren, enorme porties en veel gangen. Ook de wijn wordt steeds aangevuld. De rekening? 50 euro voor twee personen. We gaven dubbelzoveel fooi en beloofde ooit terug te komen bij zijn O Charneco.

Cantinho Oporto, Porto & Lissabon

Oud en nieuw vierde we in Porto. Het oude jaar moet je goed afsluiten dus hadden we gereserveerd bij Cantinho Oporto, een van de restaurants van chefkok José Avillez. De sfeer was heel relaxt, Portugees en stijlvol maar ik werd vooral blij van smaakcombinaties die op de kaart staan. Rauwe tonijn met Aziatische smaken, carpaccio van coquilles met avocado en de lekkerste risotto met saffraan, citroen en coquilles. Als je me ergens blij mee maakt is dat het. Net als chocoladetaart en hazelnootmousse. He-mels.

beste-restaurant-europa

Kalku Varti, Riga

In Riga aten we bij een chef die houdt van experimenteren met bereidingen. Hij kwam vaak met zijn spuitbus aanzetten om de laatste hand aan zijn gerechtjes te leggen en het pre-dessert bestond uit bevroren eiwit dat aan tafel bereidt werd. Niet alleen was het spectaculair, de smaken van alle gerechten waren geweldig. Kalku Varti serveert onder leiding van een van beste chefs van de Baltische staten, moderne Letse gerechten. Het menu is gebaseerd op lokale producten: schatten van Letse bossen en producten van lokale boeren en organische boerderijen.

Top 5 beste restaurants in Europa

The Park, Rotterdam

Nederland kent ook heel wat restaurantparels. Mijn laatste ontdekking is restaurant The Park in Rotterdam. Aan de hand van tweesterrenchef Erik van Loon en onder leiding van chef-kok Richard de Vries worden de meest verfijnen gerechten op tafel gezet. Explosieve smaakcombinaties zoals: grapefruit met kreeft en bier, oesters met structuren van komkommer, pistachecake & mandarijnmousse. Daar wordt ik erg blij van.

top-5-beste-restaurants-europa

Etabli, Rome

Waar anders dan in Rome heb je de beste restaurants? Etbali combineert traditionele maar tegelijk innovatieve gerechten en serveert heerlijke aperitieven, hoge kwaliteit wijn, bier en originele cocktails. De gerechten zijn afkomstig van de lokale typische Romeinse traditie. Een van de hoogtepunten van de keuken is de versheid van de producten en de verfijnde manier van bereiding en presentatie. Hier at ik goddelijke fettuccine met garnalen en courgette en eigenlijk wilde ik alle gerechten van de kaart proeven. Het restaurant is huiselijk met een open haard waarin hout knippert en live muziek op de achtergrond staat. Ook heel fijn voor alleen een goed glas Italiaanse wijn. 

beste-europees-restaurant

The post Top 5 beste restaurants in Europa appeared first on Food Travel Photography.

Coffee & Coconuts Amsterdam

$
0
0

Cappuccino met geitenmelk, parelgort met ricotta, artisjok en geraspte koffie, French toast met kaneel en zure room, kokospannekoekjes met amandelbloem, Madeleines, banenbrood, Lemon pie, kaasplankje met vijgenchutney, gegrilde aubergine, pompoensoep, granola, overnight boekweit oats, smoothie peer, spinazie, banaan, kurkuma, citroen. Een lijst die ik nog veel langer kan maken. Ik word blij van deze menukaart van Coffee & Coconuts Amsterdam.

coffee-and-coconuts coffee-coconuts-amsterdam

Ik word sowieso blij van Coffee and Coconuts, heel blij. Een verrassend menu, gezonde en minder gezonde keuzes, mooi opgemaakte borden, mooie borden. Leuke bediening, snelle bediening. Bediening die op drie grote verdiepingen overzicht kan houden en constant trappen moet lopen, verdient een dikke pluim. Het is altijd enorm druk en toch loopt alles op rolletjes.

All day breakfast. Laat dat nou mijn lievelingsmoment van de dag zijn. Ik kan het echter niet over mijn hart verkrijgen om niet ook iets anders van de kaart te nemen. En nog iets, en nog iets, en volgende keer ook. Coffee and Coconuts was mijn office voor een dag, volgende keer drink ik er ook wijntjes met een diner.

coffee-and-coconuts interieur-coffee-and-coconuts coffee-and-coconuts-french-toast

Voormalige bioscoop Ceintuur theater. Ceintuurbaan 282-284 Amsterdam – Maandag tot en met vrijdag 07:00 – 23:00. Zaterdag en zondag 08:00 – 23:00

The post Coffee & Coconuts Amsterdam appeared first on Food Travel Photography.

Little Collins Amsterdam

$
0
0

Een beetje Australië in Amsterdam. Sharing diners en duidelijk een accent van down under. Een verscholen, sfeervol klein restaurant in de zijstraten van De Ceintuurbaan in Amsterdam. Borrelen, wijntjes, luxe salades en eigenlijk alleen maar goddelijk eten. En drinken.

Little-Collins-Amsterdam

little-collins

Little Collins is een wat onbekender plekje in Amsterdam, Althans; bij mij dan. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Het fijne is dat je de toeristische plekken vermijd. Toch was het er gezellig druk. Het druilerige weer buiten zorgt er voor dat het binnen extra knus is. Op de vensterbak drinken een aantal mensen koffie. Aan de grote eettafel leest een meneer de krant en zitten er twee vriendinnen aan de wijn. Achter ons zitten drie Australische ‘dudes’ die het vele fotograferen van ons wel gek vinden (logisch!).

Het lastigste moment van de dag is aangebroken. We kiezen we van de de kaart? Gelukkig is het heel normaal om alles te delen en wordt het kiezen daardoor iets makkelijker. Een salade met rode biet, geroosterde pompoen en linzen, een pannetje curry met kikkererwten, pompoen, ei room en wentelteefjes met basterdsuiker, bloedsinaasappel en vijgenjam. ZO goed. We moesten er even op wachten maar het werd dan ook allemaal vers bereid.

Het eten werd weg gehapt onder begeleiding van cocktails (oh Bellini!), een gezond sapje (rode biet & gember) en een romige cappuccino. Helemaal niet verkeerd. Ook de bediening was heel vriendelijk, Engelstalig, alsof je echt in Australië bent, en heel sympathiek.

little-collins-coffee
little-collins-food

Blij verrast door dit restaurantje en deze fijne middag met leukers Laura en Anouk.

Little Collins
1e Sweelinckstraat 19-F
Amsterdam
http://www.littlecollins.nl

The post Little Collins Amsterdam appeared first on Food Travel Photography.

Valtera Restorāns, Riga

$
0
0

Eind juli bracht ik een flitsbezoek aan Riga, een geweldige stad voor een stedentrip en de verrassing van de eeuw op culinair gebied. Letland gaat terug in de tijd en qua eten is dat alleen maar goed. Pure en lokale producten in overvloed. Ik at bij Valtera Restorāns waarbij plattelands eten voorop staat.

Na het zien van enorme cantharellen en kratten vol rood fruit in de grote foodhallen kreeg ik daar heel veel trek in. Tijd voor lunch. Op de rand van het centrum, op zo’n tien minuten lopen vanaf de hallen, vinden we het restaurant. Het ziet er van buiten al knus uit, met een kleine veranda, van binnen is het nog mooier. Het is er gezellig, warm, met veel hout, met aardse tinten en toch licht. Het interieur met Letse landschappen doet denken aan een elegant landhuis. Mijn oog wordt meteen getrokken naar de muren, naar de schilderijen, de vintage kastjes en zelfs de tegels van het toilet zijn prachtig. “Instagramwaardig zelfs” maar waar ik een foto maken toch van gênant vond. Aandacht voor de inrichting betekend vaak ook aandacht voor eten. De verwachtingen zijn meteen hoog.

Valtera Restorāns is de eerste in Letland die beschikt over een moderne Letse gerechten gebaseerd op Letse platteland producten: melk, fruit, vlees, vis, groenten, allemaal afkomstig van lokale boerderijen. Het beknopte menu is zo veranderlijk als de natuur zelf. Een van de oprichters van de Letse keuken: chef-kok Valters Zirdziņš, creëert nieuwe originele recepten zodra de landbouwers hun nieuwe producten aanbieden en een nieuwe jacht en visserij seizoen begint. De restaurant-keuken weerspiegelt het Letse platteland-voedsel dat wordt bereidt uit verse ingrediënten die momenteel beschikbaar op de markt zijn. De, toch al, mooie gerechten worden geserveerd op Lets hout, keramiek, steen en andere natuurlijke materialen (zaden, steen, hout). De gerechten worden aangevuld door speciaal geselecteerde Letse wijn. Chef Valters Zirdziņš weet van elk ingrediënt iets spectaculairs te maken.

Die cantharellen en het rode fruit dat ik eerder zag kwamen terug in het eten. Ik at de lekkerste (machtigste) cappucino-catharellen soep ever. Maar ook de andere gerechten mochten er wezen. Er is veel aandacht voor detail: bij het water krijgen we schijfjes limoen, bij het brood wordt een truffelcrème geserveerd en room met komijn. Verrassend. Ook de bediening heeft aandacht voor detail en je zal dan ook aan niks te kort komen.

Valtera Restorāns, Riga

Valtera-RestorānsValtera-RigaValtera-Restorāns-RigaValtera-Restorāns-RigaValtera-Restorāns-Riga

Valtera Restorāns
Miesnieku iela 8, Rīga, LV – 1050
http://www.valterarestorans.lv/en

The post Valtera Restorāns, Riga appeared first on Food Travel Photography.

GIN Neo Bistro & Wines

$
0
0

Weer een nieuwe ‘Gin hotspot’/cocktaibar in Amsterdam? Niet helemaal. GIN is een naamspeling naar de eigenaar ‘Jin’, (die ook wel van Gin Tonic houdt). GIN Neo Bistro & Wines (GIN Amsterdam) is een heel fijn nieuw restaurant in de Westerstraat. Relaxt dineren in een hippe, sfeervolle omgeving, eten van niveau en zeer leuk personeel.

GIN Neo Bistro & Wines

Na restaurant Velvet in Arnhem werd het voor Jin Hu en zijn team tijd om Amsterdam te veroveren door een tweede zaak te openen. Zijn team bestaat uit mensen met ervaring in keukens als Noma & De Librije maar uit ook vlotte jongens zonder veel horeca ervaring neemt Jin onder zijn hoede. Jin zelf is een vreemde eend in zijn Aziatische familie: hij wilde geen wok of sushi kok worden maar werd sommelier, nu uitgegroeid tot kok en restauranteigenaar.

Bistronomie

Jin zorgt voor een ‘funky food experience’, geïnspireerd op de Parijse ‘Bistronomie’. Als je bij Jin aanschuift krijg je een vast 5 gangen-menu voor 45,- euro. Ik proefde alvast 4 fijne gerechtjes: ‘Hollandse nieuwe’ met Gin Tonic, tomaat, bier en knapperige haringgraat (volledig eetbaar), ‘Rog uit het visnetje’ met zeewieren, kokkels, gerookte boter en venkel voor de frisheid. Overigens zonder zout omdat de smaken zo gecombineerd zijn, dat zout niet eens nodig is. Ik proefde verder; eend met kim-chi, aubergine, popcorn, pruim en heerlijk herfstige pompoen. Het dessert was helemaal een spektakel: ‘Smokey Pineapple’ (tot aan tafel gerookte ananas) met kokos, fenegriek (kruid), hondsdraf (kruid) en heel bijzonder: kippenlever. De gerechten worden begeleidt door goede, smaakvolle wijnen en ook alleen voor een glas wijn, hier naar binnen lopen op vrijdagavond is helemaal goed.

Alle producten komen op een spannende manier naar voren en hebben een geheel eigen stijl. Zijn gerechten zijn niet in een hokje te plaatsten of aan één bepaalde keuken verbonden. Dat is ongetwijfeld toe te wijden aan het feit dat Jin veel heeft gezien, maar niet geschoold is in één bepaalde keuken of bij één bepaalde chef. Jin heeft een bijzondere achtergrond, stijl en ideeën. Geen man om gemakkelijk een label aan te hangen en dat maakt het ook zo spannend. Zijn keuken is geïnspireerd op jeugd, emotie en seizoen. 

Leftovers Sunday brunch

Van restjes een culinair spektakel maken, dat is het idee achter de ‘GIN’s Sunday Brunch’. Op zondag gaat de keuken open om 12:00 in plaats van de gebruikelijke 17:00 uur. ‘Van kop tot staart, van kruin tot steel, van fermenteren tot inmaken’, is het motto van de zondag. Het keukenteam houdt niet van voedselverspilling en maakt van de lefrovers van die week fijne zondagse brunch gerechten voor 25 euro. Meerdere kleine bites, drankjes, muziek & gezelligheid. Zoals een zondag hoort te zijn.

GIN-Neo-Bistro-Wines GIN-Neo-Bistro-WinesGIN-Bistro

www.ginamsterdam.com

Westerstraat 264 Amsterdam
T: 020 627 99 32
info@ginamsterdam.com
https://www.facebook.com/ginamsterdam

The post GIN Neo Bistro & Wines appeared first on Food Travel Photography.

Kalku Varti Riga

$
0
0

Tijdens ons trip Riga ontdekte we niet alleen de diverse culturen en de fascinerende gebouwen, ook dook ik in de bijzondere culinaire wereld van Letland. Ik genoot van ware smaakexplosies bij (sterwaardig) restaurant Kalku Varti.In de Centrale hallen van de stad (tientallen oude pakhuizen en vijf voormalige zeppelinhangers met eten) leerde ik al veel over streekproducten en hoe respectvol en puur de locals omgaan met hun zelf-geplukte paddenstoelen en blauwe bessen. De chefkok van restaurant Kalku Varti en zijn sous-chefs toveren werkelijk met deze ingrediënten. Aan tafel maakte hij er een feestje van, zijn spuitbus kwam meer dan eens te voorschijn om de soep te schenken, of om de mousse op het laatste moment toe te voegen en het pre-dessert werd aan tafel bevroren in stikstof, het echte toveren gebeurde in de keuken en zorgde voor veel genot op mijn tong.

riga-restaurant

In het restaurant werken de beste koks van de Baltische Staten en won meerdere internationale prijzen. De chef kok heeft een prachtig kookboek uitgebracht zodat iedereen een beetje sterwaardig kan koken.

De chefs serveren moderne Letse gerechten en het menu is gebaseerd op lokale producten: schatten van Letse bossen en produceren van lokale boeren en organische boerderijen. De gezonde en natuurlijke producten onthullen de geheimen van de culinaire tradities van verschillende culturen.

Voor Letse begrippen is het restaurant aan de prijs, voor Nederlandse begrippen valt de prijs meer dan mee. Een aanrader mocht je eens in Riga zijn. Wat overigens ook zeker een aanrader is.

restaurant-rigaKaļķu Vārti restaurant is gevestigd in het historische en zakelijke centrum van de oude stad. Het ziet er van buiten strak en modern uit het ook van binnen is het modern. Ik voel me een ekster want alles glimt hier. Er zijn veel gouden accenten en het kralen gordijn doet me duizelen. Het doet een beetje kitch aan en is duidelijk door een vrouw ingericht.

Wat er op ons menu stond? Zachte ceviche met frisse smaken van appel en radijs, een fantastische tomaat kokossoep met balletje,

restaurant-riga

Kabeljauw met rode biet, puree en mosterdzaad,
restaurant-riga

Krokant gebakken witvis met bladgroenten, wortel, bloemkool & aalbesjesrestaurant-riga

restaurant-riga

Kalku Varti Riga

The post Kalku Varti Riga appeared first on Food Travel Photography.


Vegetarisch eten in Dublin

$
0
0

Al eerder vertelde ik hoeveel ik houd van de vegetarische keuken. Een beetje chef wordt door het weglaten van vlees en vis een stuk creatiever met verrassende gerechten als resultaat. Ik ben dan ook groot fan van Yotam Ottolenghi en de Israëlische keuken. Vorige week was ik in Dublin waar ik ‘manneneten’ verwachtte. Van die stukken vlees met een grote pulp bier. En van de vette fish en chips. I was wrong. Ook in Dublin kun je bijzonder goed vegetarisch eten! Mijn favoriete adresjes om vegetarisch te eten in Dublin:

Vegetarisch eten in Dublin

In dit lijstje zijn niet alle restaurants 100% vegetarisch. Toch hebben ze wel hele lekkere vegetarische opties. Ik was echt verrast over het verfijnde eten in Ierland!

Yogism

Yogism is echt een typisch schattig tentje met heel veel roze. Er is een muur waar je yoghurt uit de muur kunt halen en je kunt zelf je toppings er op doen. Maar de pannenkoeken hier, die zijn echt fabulous. Sowieso vega maar ook de vegan variant die ik proefde was goddelijk. Fluffy met lijnzaad, kokosyoghurt, warme ananas, kaneel, amandelboter en cashewnoten. Echt een bordje hemel. En zo mooi, helemaal Instagramwaardig. Dacht ik eerst dat 7 euro aan de prijs was, na het zien van de twee pannenkoeken en de hoeveelheid noten/boter (hoe duur is dat normaal!) vind ik de prijs juist helemaal niet hoog.

vega-in-dublin

Brother Hubbard

We moesten er even op wachten, zo druk was het, maar na een kwartiertje kunnen we aan tafel in het fotogenieke restaurant. Het is half vier en nog smacht iedereen naar een heerlijk hapje. Niet alles is hier vegetarisch maar veel wel. En hoe fijn is het dat je hier de hele dag door een Israelisch ontbijt kunt bestellen? Heel fijn & dat is dan ook precies wat we deden. Broodjes hummus, romige feta, lekker met tomaat. Groene sapjes onder de 3 euro bestaan hier nog. Ik ging voor de kikkererwten met aubergine, tomaat en gepocheerd ei. Een van de populairste gerechten zien we om ons heen. Net als de wentelteefjes trouwens. Voor onderweg nemen we een perentaartje mee & een reep met zaden. Dat het vliegtuig niet eens haalt omdat het zo lekker is.

vegetarisch-eten-dublin

Gallaghers Boxty House

Bij dit restaurant hadden we een heerlijk diner en hoewel er niet bijster veel vega opties zijn was mijn gerecht met een soort Ierse Gnocchi met pompoen en gorgonzola verrassend lekker. Het dessert dat ik nam: braadpudding, was al een maaltijd op zich en zo lekker. Alleen al daarvoor moet je even langs bij Boxty. Het is er ook heel gezellig en ook heel druk!

vegetarisch-eten-in-dublin

Cornucopia

Cornucopia kreeg ik als tip van iemand die er geweest was. Het is een volledig vegetarisch restaurant met ook veel veganistisch opties. Op veel plekken in Dublin is het zelf service en ook hier kun je zelf uit de vitrine kiezen wat je wil. Van ontbijt, lunch, diner en toetjes. Van alles is er en zo lekker. Quiche met  aubergine, salade met rode biet, verse chai tea. Bomvol zat ik na deze avond.

vegetarisch-eten-in-dublin

SUSO

Suso is een klein Italiaanse ijssalon maar in de winter haal je hier de lekkerste koffie. To go of als je even rustig de krant wil lezen. Ook de Carrotcake hier is echt een aanrader! Vergeet niet je oude studentenkaart, je krijgt dan flink wat korting.

Oolong Flower Power

Bij Ierland denk ik aan thee, aan high tea’s en scones. Ik moest dus wel binnenstappen toen ik binnen keek bij Oolong Flower Power en duizend verschillende thee’en zag staan. Van kruiden, tot openklappende bloemen, alles is er. Voor een pizza of andere hap kun je hier terecht.

The Good Food Store

Behalve eten kun je hier ook fijne spulletjes kopen voor in huis en er zijn fijne cadeautjes. Verder serveren ze hier homemade Irish food. De lekkerste taartjes en voor brunch.

Urban Picnic

Dit kleine, groente tentje zit in een overdekt deel in Dublin, een paar deuren verder dan Yogism. Als je hier binnen zit voelt het écht even alsof ik aan het picknicken bent. En helemaal healthy en verantwoord. De eigenaren zijn van het gezond eten: verse producten, goed voor je lichaam. Er is een ontbijtmenu, dessert, vegetarisch, bezorg, buffet, fingerfood en meer.

Elephant & Castle

Een enorme rij stond hier, we moesten anderhalf uur wachten, maar het is dus echt een goed restaurant. Niet per se vegetarisch, gelukkig is die optie er zeker wel. Eten kun je hier overigens de hele dag. Huisgemaakt granola, havermout, pitta met hummus, biet/geiten-kaassalade en pasta met geitenkaas bijvoorbeeld.

Love Is Art atelier

Een superschatting kunstzinnig plekje waar ook kunt relaxen, een boekje lezen met een warme kop thee en TAART. Want feestje kennen ze wel hier. Er worden regelmatig verjaarden en andere feestelijke momenten gevierd in dit kleurrijke, chaotische restaurantje.

vegetarisch-dublin

Camerino

Bij Camerino moet je zijn als je zin hebt in zoet. En ik heb dat werkelijk altijd, zoetekauw dat ik ben. Camerino heeft zelf een award gewonnen dus een must als je gek bent op koek, taart en alles wat mierzoet is. Of je neemt alleen een bak koffie. Dat kan ook. Of een soep met sandwich.

Sunrise Bakery

Dit restaurantje heeft niet de meeste vega opties. De gegrilde wrap met groente, avocado en kaas was wel zo lekker dat deze het noemen waard is. Taartjes en heerlijke koffie hebben ze hier ook. Je komt zeker niet voor niks.
vegetarisch-eten-in-dublin

Ken jij nog restaurants in Dublin?

The post Vegetarisch eten in Dublin appeared first on Food Travel Photography.

Beter en leuk vegan lunch in Amsterdam

$
0
0

“Biologisch, creatief, huiselijk en vooral goed eten. Dat is Beter & Leuk. Voor ontbijt, lunch, lifestyle aankopen, inspiratie & workshops biedt Beter & Leuk jou een fijne verborgen plek.” En eigenlijk kan ik daar niet heel veel meer aan toe voegen. Maar dat zou zonde zijn.

In het kader van groen reizen en groener leven, of misschien heb je al voornemens om 2016 gezond te beginnen, wil ik initiatieven die lief zijn voor de aarde extra aandacht geven. Een van mijn favoriete plekjes dat daar goed bij aansluit is Beter en leuk in Amsterdam-Oost.

beter-en-leuk-vegan

beter-en-leuk-vegan-in-amsterdam

Beter en leuk vegan lunch in Amsterdam

Beter en leuk in zo’n plekje waar je je direct thuis voelt. Dat leuk ingericht is zonder dat daar moeite voor is gedaan. Waar de sfeer altijd goed is. En het eten nog beter.

Van Gevulde zoete aardappel met quinoa salade en sojayoghurt met homemade granola tot soep of pannenkoeken en van huisgebrouwen chai thee tot bananenbrood. Tel daar nog quiche, muffins, appelcake, gemberthee en broodjes met verschillende smaken hummus bovenop… Wist je dat de twee eigenaressen zelf alles koken? En zoveel mogelijk met met bio-, seizoens- en lokale producten. Altijd vega, vegan & glutenvrij. Dat is niet alleen beter voor de aarde maar ook goed voor jou. Een gezonde levensstijl vinden ze belangrijk en ze kunnen je daar ook mee op weg helpen door middel van workshops.

beter-en-leuk-amsterdambeterenleuk

Nog niet overtuigd? Bekijk dan zelf de website eens!

Beterenleuk.nl. 1e Oosterparkstraat 73 Amsterdam. 

The post Beter en leuk vegan lunch in Amsterdam appeared first on Food Travel Photography.

Eten & fijne restaurants in Slovenië

$
0
0

Al zoveel over Slovenië geschreven maar nog weinig woorden over het toch wel fantastische eten in Slovenië. Eerder vertelde ik al over de puurheid van Slovenië: er is weinig massaproductie, het land is groen, letterlijk én figuurlijk (Ljubjana is uitgeroepen tot groenste stad van Europa), er wordt gekookt met lokale producten uit het seizoen en de bevolking heeft waardering voor dier, natuur en eten. Tijdens onze rondreis proefde we vele Sloveense smaken en bezochten veel restaurants. Ik trap af met weetjes en traditionele gerechten uit de Sloveense keuken en deel daarna mijn favoriete restaurants in Slovenië!

Eten en drinken in Slovenië

Het kleine Slovenië krijgt het voor elkaar om een enorm gevarieerde keuken te creëren. Het land kent veel kookstijlen en specialiteiten (maar liefst 24 verschillende culinaire regio’s & 170 nationale gerechten!). Maar er is 1 ding wat alle regio’s met elkaar gemeen hebben: het eten is puur en komt rechtstreeks uit de natuur. De Slovenen eten echt alleen datgeen wat moeder natuur op dat moment te bieden heeft. Het hebben van een tuin betekent in Slovenië dat je je eigen groenten verbouwt. Je ziet overal groentetuinen omgeven met vele bloemen. Onderling is er een stille strijd om de titel ‘beste tuin van de buurt’. Wie geen tuin heeft, haalt producten bij de boer of rechtstreeks uit de bossen of van het land. De keuken staat bekend zwaar te zijn, en met veel vlees. Maar ik heb ervaren dat de keuken veel meer kanten heeft.

In de bergen van Slovenië is de keuken vergelijkbaar met die van buurland Oostenrijk: apfelstrudel, grote bullen bier, zuurkool met worst, puree en veel vlees. Het eten aan de Adriatische kust staat in contrast met dit eten. In Sloveens Istrië komen veel Italiaanse invloeden voor, en wordt er veel vis gegeten. Maar ook granaatappels en ander fruit groeit hier veel, heel mediterraans.

Slovenië kent een aantal nationale specialiteiten zoals de gevulde pasta zlikrofi, vis soep brodet of de heerlijke pompoenzaadolie (waar ik groot fan van ben, we hebben twee flessen thuis!). Olijfolie en zeevis aan de kust, wind gedroogde parmaham (prsut) uit het Karstgebergte, forel uit de Soca en andere bergrivieren, kaas van de alpenweides rond Bohinj, Kobarid en Bovec, wild en honing uit de wouden die meer dan de helft van het land bedekken. De braadworst Kranjska klobasa is tot over de landsgrenzen beroemd. Een geliefd meelgerecht is Zganci, balletjes van boekweitmeel (boekweit wordt véél gebruikt). Idriazlikrofi: ravioli gevuld met aardappels, vlees en eieren. Zlikrofi worden met fruit gevuld, strukli en potice zijn weer andere deegwaren. Het eten is vaak machtig maar voedzaam en vol smaak!

En vergeet ook vooral de wijnen niet. Sloveense wijngaarden worden gerekend tot de 3-5 procent beste wijngaarden in de wereld. De smaken zijn uniek en spectaculair.  In Maribor, in het noorden van Slovenië, groeit de oudste wijnstok in de wereld van bijna 500 jaar oud. De Sloveense wijn wordt in het westen, zuiden en oosten van het land door in totaal 28.000 verschillende wijnboeren, groot en klein, gemaakt. Alles over Sloveense wijnen kun je hier lezen.

Ga je naar Slovenië? Ik bezocht een aantal restaurants (door het hele land) en deze kan ik van harte aanbevelen:

eten-en-drinken-in-slovenie

Je krijgt vaak een bessenlikeurtje bij de koffie, voor of na het eten.

eten-en-drinken-in-slovenie

Vele soorten pompoenpitolie en witte Sloveense wijn met uitzicht over de wijngaarden

eten-en-drinken-in-slovenie

Typisch Sloveense ‘Gingerbread’ koekjes

slovenie-eten

Gelaagde taart met onder andere maanzaad. Geliefd in Slovenië!

Gostilna Repnik, Primož Repnik

Niet alleen dit restaurant is een vermelding waard, ook het hotel is er een voor in de boeken. Het natuurlijke van Slovenië herken je aan het vele hout waarmee het is ingericht. Voor het diner hoef je nauwelijks de deur uit, alleen even door de groene tuin (zo mooi dat het de plek is voor bruiloften) te wandelen. Een topteam van chefs en bediening serveert hier verfijnde streekgerechten. Goddelijk met de perfect gekozen wijnen. Grootste voordeel van in het hotel eten? Rollend je bed in! Voor een ontbijt met kaisersmachen (met chocoladesaus!!) kun je me altijd wakker maken. Deze smikkel je hier samen met broodjes en vers fruit!

Gostilna Repnik
Vrhpolje pri Kamniku 186, 1241 Kamnik

restaurants-in-slovenie

eten-in-slovenie

Lambergh Château & Hotel, Begunje na Gorenjskem

Deze keer was het geen ramp dat de regen met bakken uit de hemel viel. We verbleven in een luxe hotel met zwembad omgeven door grote ramen. Alsof je buiten zit maar dan lekker warm. Ook voor het eten hoefde we de deur niet uit. Op het menu staat een waar ‘hoingmenu’ omdat honing typisch is voor deze streek. We beginnen met een fris drankje van gember, honing en munt. Daarna krijgen we een bijzonder balletje gevuld met tartaar en geserveerd in een soep van groene erwten. Het hoofdgerechten is een stukje vlees met onder andere quinoa en gepoft mais. Bij beide gerechten is de honing heel subtiel aanwezig! Het dessert bestaat uit verschillende structuren en smaken van gember, vanille, munt en honing. Zo lekker!

Lambergh Château & Hotel
Dvorska vas 37a, 4275 Begunje na Gorenjskem

restaurant-slovenie

Gostilna Pr Kovač, Kropa

Het kleine daldorpje Kropa bezoeken we niet alleen voor het dorp en de omgeving zelf, we bezoeken Kropa vooral voor dit ene speciale restaurant. Hier proeven we het Sloveense plattelands eten. Een boterzachte paddenstoelensoep (m’n lievelings) en een fantastisch vegetarisch gerecht met kleurrijke groenten, kijk nou wat een plaatje! Net als het dessert overigens, een kunstwerk dat ontzettend machtig maar smakelijk is. Een onwijs creatief en knus restaurant.

Gostilna Pr Kovač
Kropa 30, 4245 Kropa

eten-in-slovenie

restaurants-slovenië

Wijnbar Movia, Ljubjana

Eten in Ljubjana is een feestje. De stad is fijn en de vele restaurants maken het er alleen maar gezelliger. De avond spendeerde we met heel veel wijntjes bij wijnbar Movia, een grote bekende hier in Slovenië. We combineren de lokale wijnen met wat brood en kaasjes. Na uren aan de bar te hebben gezeten houden we het voor gezien. Wijnbar Movia is niet heel groot maar zeker doordeweeks kun je hier wel terecht.

Movia Vesna Kristančič s.p.
Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

Pri Kovačniku Tourist Farm, Fram

Hier voelt het als echt thuiskomen. En eigenlijk doen we dat ook. Want we komen thuis bij lieve Barbara en haar familie. Zij stellen hun boerderij open om ons en andere gasten te verwennen met hun gastvrijheid en fantastische eten. De hele familie helpt, is het niet in de keuken dan is het in de bediening of op het land. Lokaler en biologischer dan hier krijg je niet. We krijgen een rondleiding door de ‘tuin’ en lopen langs de koeien, komen hier en daar kippen tegen, wandelen langs de vele appelbomen, struiken vol bessen, een moestuin en een tuin vol kruiden. Doe mij ook zo’n tuin! We genieten van het traditionele eten en van de lieve mensen. We kopen huisgemaakte jam en Barbara wil op de foto met ons (zo leuk). Ze verdienen echt het allerbeste dus aan iedereen: ga hier heen! Het zit op een prachtige locatie in de bergen en zomers eet je hier tussen de druiventakken. Blijven slapen kan ook!

Tourist Farm Štern Pri Kovačniku
Planica 9, 2313 Fram

Blog Bianca Kramer

eten-slovenië

Gostilna Pri treh ribnikih, Maribor

Maribor is de tweede grootste stad van Slovenië en heeft meerdere goede restaurants. Je kunt er ronddwalen en je komt vanzelf iets tegen. Wij aten bij het afgelegen restaurant Pri treh ribnikih, midden in het stadspark. Waarom hier? Omdat dit het oudste restaurants van Maribor is (sinds 1825), hier traditioneel gekookt wordt met de beste streekproducten en ze een 300 jaar oude wijnkelder met de mooiste wijnen hebben.  Ik at hier een vegetarisch gerecht van boekweit en een soort halloumikaas. Goed voor de stevige trek! Maribor staat bekend om de wijn en vooral omdat de oudste wijnstok ter wereld hier staat. Wijn van deze boom is (helaas) heel kostbaar en alleen voor de Brad Pitt’s onder ons weggelegd (geluk zijn de andere wijnen ook heel lekker!).

Gostilna Pri treh ribnikih
>Ribniška ulica 9, 2000 Maribor

eten-en-drinken-in-slovenie

Pavel 2, Piran

Het eten aan de kust staat in contrast met het eten in het binnenland van Slovenië. Hier geen paddestoelen en zware ingrediënten. Net als de in de kustplaatjes heeft ook het eten veel Italiaanse invloeden en uiteraard is te merken dat we hier aan zee zitten. We eten hier dan ook veel verse zeevruchten en pasta’s. We eten aan de boulevard bij restaurant Pavel 2 (Pavel 1 bestaat ook). De sfeer is een beetje ouderwets maar het eten daarentegen.. De fruits de mer is écht een aanrader!

Restavracija Pavel 2
Gregorčičeva ulica 3, 6330 Piran – Pirano

slovenië-eten

The post Eten & fijne restaurants in Slovenië appeared first on Food Travel Photography.

Vegan pizza Bij Mastino in Amsterdam (!)

$
0
0

Het klinkt haast de mooi om waar te zijn. Toch is het zo, en nog heel lekker ook. Ik proefde zelfs helemaal geen verschil tussen een ‘echte kaas pizza’ en een ‘veganistische pizza.’ De uitvinder van deze pizza is een held.

Mastino Pizza

In de Amsterdamse Pijp vestigde zich vorig jaar een Italiaans restaurantje, geopend door een echte Italiaan (de accenten zijn nog duidelijk aanwezig). Je kan aannemen dat de Pizza’s hier nét zo goed zijn als in Napels. De pizzeria is klein maar voldoet helemaal aan de Italiaanse normen en stijl. Inclusief een steenoven, een enorme bar, industriële tafels en stoelen, kaarslicht en een oude stenen muur.

mastino-pizza

mastino-pizza-amsterdam

Het menu

Buiten de fantastische klassiekers heeft Mastino ook hele verrassende pizza op de kaart. En ik ben dol op culinaire verrassingen. Ik proefde de Pizza Flower Power: een pizza met zucchini flowers, ansjovis en mozarella (ook vegetarisch zonder ansjovis lekker).  Maar ik verbaasde me vooral over de vegan pizza bij Mastino in Amsterdam. Krijg je dan alleen een pizza met tomaten saus? Welnee, de ‘kaas’ is gemaakt van kokosboter. Het ziet er uit als kaas, het smaakt als kaas, het ruikt naar kaas en het is geen kaas. De uitvinding. Heel lekker met aubergine erop.

Ontbijten of een broodje/pizza to-go kan trouwens ook.

vegan-pizza-amsterdam

vegan-pizza

Mastino Pizza Amsterdam
Eerste van der Helststraat 78H
Amsterdam

The post Vegan pizza Bij Mastino in Amsterdam (!) appeared first on Food Travel Photography.

Eten en drinken in Valencia: 8 adresjes!

$
0
0

Zoals bij de meeste tripjes die ik maak draait een deel van de reis om het eten. En in een land als Spanje is dat zeker het geval. Valencia is de geboortestad van de traditionele paella, van de vele sinaasappels maar ook de Spaanse tapas ontbreken uiteraard niet. Je snapt, ik heb heel wat gegeten in Valencia. Van verfijnde gerechten tot oma’s specialiteiten. Van Sangria tot fruitsapjes.

Eten en drinken in Valencia

Vier volle dagen waren we in de stad en we schoven vrij vaak aan bij lunchtentjes, restaurants en barretjes. Een dag zijn we naar natuurgebied Albufera gefietst en hebben daar gegeten (daarover zo ook meer), de andere restaurants in de lijst hieronder zijn in het centrum van Valencia. Naar deze zeven restaurants zou ik zonder twijfel al mijn dierbaren naartoe zou sturen.

Entrevins

In de historische wijk Ruzafa, in het hart van Valencia, ligt het wat chique restaurantje: Entrevins. De plek waar wij onze reis in stijl afsluiten. De hele wijk is een aanrader en in de straat zitten enorm veel gezellige restaurants en barretjes. Je eet hier verfijnde gerechten (zie foto’s!!), geserveerd op prachtige borden. Ik droom nog steeds van het dessert: sticky chocoladebrownie, chocoladeijs én chocolademousse met zeezout en olijfolie. Lekkerste ooit. De inrichting is klassiek ouderwets, veel wit en alles gaat volgens etiketten. Maar alles draait hier om de wijn: donker rode wijnen, frisse witte, lokale wijnen. Wil je echt wijn van goede kwaliteit dat ben je aan het juiste adres.

eten-en-drinken-in-valencia

eten-en-drinken-in-valencia

Adres: Carrer de la Reina Na Maria, 3

Café de las Horas

Op aanraden van een local kwamen we terecht bij dit iet wat vreemde cafétje. Met name de inrichting is bizar: van lelijke kunstbloemen, sinaasappels overal (écht overal), zware donkerrode gordijnen á la Moulin Rouge, schilderijen uit de jaren dertig, een waterfontein en kitcherige kroonluchters. Het is een mengelmoes van alles wat totaal niet bij elkaar past. Wat het wel ontzettend hilarisch maakt. Er is een ook fijn terras en een bruine bar. Maar waarvoor we hier komen is Agua de Valencia, een cocktail gemaakt van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker dat wordt gezien als hét drankje van een Valencia. Heel oranje, zoet & fris.

drinken-in-valencia

Adres: Carrer del Comte d’Almodóvar, 1

Tapería Hispania

De traditionele spaanse keuken in een verrassend modern jasje. Tapería Hispania is een restaurant/bar met een hippe, fancy uitstraling, dat zich bevindt in een van de leukste wijken van Valencia. Onder het genot van een wit wijntje begin ik aan het voorgerecht: inktvis met zeewier en een mengsel van salami. Ik verbaas me over de kwaliteit van de inktvis, het is zó lastig deze gaar te krijgen zonder dat het taai wordt. En deze inktvis op een stokje is verrassend goed. Na het volgende gerecht met aardappel, vlees én spiegelei zit ik eigenlijk al vol, maar de paella moet ik proeven en een toetje sla ik nooit over. Gelukkig is deze met citroenijs en rode vruchten lekker fris. Ik wil eigenlijk nog even blijven maar de zon lonkt. Tapería Hispania is een plek om terug te komen.

eten-en-drinken-in-valencia

eten-en-drinken-in-valencia

Carrer d’Hernán Cortés, 20

La Cantinella

Italiaans eten als je in Spanje bent? Wél als het eten zo lekker is als bij restaurant Cantinella. Alles maar dan ook alles wordt hier huisgemaakt. Tagliatelle met gele zoete tomatensaus, basilicum en Parmezaanse kaas bijvoorbeeld. En; Italiaanse salade, verse burrata kaas en tomaat uit de tuin van Valencia. Chef ‘ Mama’ komt even om het hoekje kijken en we bedanken haar voor het fantastische eten. Een verlegen lachje komt tevoorschijn. Di pappa staat de hele avond achter de bar en zoonlief werkt in een bediening. Een echt traditioneel familie bedrijf.

eten-en-drinken-in-valencia

eten-en-drinken-in-valencia

Calle del Pintor Ferrer Calatayud, 10

Restaurant Mateu (in El Palmar)

Na een fietstocht van zo’n 17 kilometer verdienen we wel een bord paella. En dat komt goed uit want daarvoor zien we er ook, hier in het dorpje El Palmar. Hier maken ze namelijk de beste paella van heel Spanje. Simpel met want bootjes en kip maar ik geef toe: de rijst is écht goed. Niet gek, in natuurgebied Albufera zie je meterslange rijstvelden en de graankorrels worden met liefde verzorgd. Voordat we aanvallen beginnen we met broodjes, volle olijfolie en een taartje van vis. Het dessert mag er ook wezen trouwens: de traditionele crème Catalana met een vleug sinaasappel.

eten-en-drinken-in-valencia

eten-en-drinken-in-valencia

Carrer de Vicente Baldoví, 17

Casa Montana

Spaanse wijn drinken in een wijnbar. Het mag niet ontbreken dat een bezoek aan Valencia. Casa Montana werd me meerdere keren aangeraden en ik ben de beroerdste niet en dus spendeerde we de hele woensdagavond in deze wijnbar. Want ze serveren er niet alleen wijn, de menukaart staat vol met typisch Spaanse tapas. Ik liet me verrassen en al snel verschenen er borden met bruine bonen, ham, patatas bravas, verse tonijn, gefrituurde sardines, tomaten in olijfolie. Waanzinnig lekker: vers, simpel en zo goed. Ik ben dol op industriële, ouderwetse inrichtingen en hier in het oude pand lijkt het nog beter tot z’n recht te komen. Gebruikte wijntonnen aan de muur, posters van vroeger en barkrukken van tig jaar geleden.

Bedankt mensen, voor deze fantastische tip!

eten-en-drinken-in-valencia

Calle José Benlliure, 69

Mercat Bar

Mijn favoriete restaurant van dit lijstje (een gedeelde eerste plaats met Casa Montana). Nog voordat we Valencia bij daglicht zagen had ik al zo’n gevoel dat we elkaar wel aardig vonden. ‘s Avonds stapte we namelijk binnen bij Mercat Bar, een totaal niet traditioneel Spaans restaurant, qua inrichting en qua eten niet, maar wel een ontzettend goed restaurant. Sommige gerechten hebben wat Oosters invloeden zoals rauwe tonijn in yoghurt met sesam en paddenstoelen op krokante toast. En ik geef toe: een restaurant dat mij verwelkomt met smaakvolle amuses hebben bij mij een streepje voor. Als het hoofdgerecht niet teleurstelt, de bediening heel fijn is én we twee dessert krijgen ben ik helemaal om. Een must visit.

eten-en-drinken-in-valencia

eten-en-drinken-in-valencia

eten-en-drinken-in-valencia

Carrer de Joaquín Costa, 27

Centrale markthal

Last but not least; de Central Market van Valencia. Een food whalhalla met alleen maar verse en ambachtelijke producten. Ook even naar boven kijken wanneer je binnen bent, het plafon is bijzonder kleurrijk!

eten-en-drinken-in-valencia

Plaza Ciudad de Brujas

The post Eten en drinken in Valencia: 8 adresjes! appeared first on Food Travel Photography.

Viewing all 28 articles
Browse latest View live